Крушедолска звона – архијерејска литургија и црквено народни свесрпски сабор

Делегацију наших чланова предводиле су специјални саветник Биљана Чутурило и истакнуути члан Данијела Величковић

У манастиру Крушедолу је 25. маја 2024. године одржан Крајишки црквено-народни сабор „Крушедолска звона“, који већ 18. пут организују г. Вељко Вукелић из Инђије и Епархија сремска.

Ова свечана манифестација је започета светом архијерејском Литургијом у храму Благовештења Пресвете Богородице, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ западноевропски г. Јустин, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија и православног монаштва, свештенства и ђаконства. Благољепију евхаристијског сабрања, уз присуство многобројног верног народа, допринело је и хармонично појање ученика Богословије Светог Арсенија из Сремских Карловаца.

У надахнутој архипастирској беседи, владика Јустин је позвао српски народ на слогу и јединство у Христу, пре свега кроз молитву и Литургију, без обзира на појединачну завичајну припадност. Истом приликом изразио је епископу Василију дубоку благодарност на очинској љубави, бризи и стрпљењу, као и на свом рукоположењу у јерођаконски чин које је из његове руке примио управо у крушедолској монашкој обитељи, истакавши како је на свим каснијим послушањима у светој Цркви увек у срцу носио фрушкогорске манастире из којих је потекао.

По завршеном богослужењу, трудом организатора г. Вукелића, послужена је трпеза љубави уз пригодан културно-уметнички програм, који је пред бројном публиком изведен на бини постављеној унутар манастирског комплекса. На 18. крајишком црквено-народном сабору учешће су узели председник Републике Српске г. Милорад Додик, министар за бригу о породици и демографију гђа Милица Ђурђевић Стаменковски, министар за рад, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије г. Немања Старовић, саветник председника Владе Републике Србије др Никола Бањац, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама гђа Јелена Добровић Бојановић, као и друге истакнуте личности из политичког и јавног живота.

МајакТим