Поетско музички укрштај у разговору са Матијом Бећковићем у Карловачкој богословији

Први поетско-музички укрштај Фондације „Лаза Костић“ поводом 230 година Српске Православне богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима одржан je вечерас у 19 сати.

У програму учествује Матија Бећковић, чија jе поезија укрштена са поезијом Лазе Костића, а затим jе у музичком делу композиције Франца Листа, Сергеја Рахмањинова и Василија Мокрањца извела пијанисткиња Марина Милић Радовић и сопран Радослава Воргић Журжован, укрштајући их такође са поетским делима.

Академик Матија Бећковић од 12. фебруара је и витез Фондације “Лаза Костић”. Примајући медаљу Фондације у Матици српској, на дан рођења Лазе Костића, осврнуо се на његово виђење значаја музике у животу и делу Лазе Костића. Није то био први пут да је велики живи песник чуо музику, „дисаје и мелодисаје“ у Лазином писању. 

Аутори серијала поетско-музичких укрштаја су управо пијанисткиња Марина Милић Радовић и Зоран Максимовић, театролог и историчар. Они су уз ректора карловачке богословије, протојереја ставрофора Јована Милановића, разговарали са песником на разне теме. Једна је била и о тек изашлој књизи “Мајка Зорка”, портрету Бећковићеве мајке кроз њене дневнике, који кроз јединствен прозни третман прерастају у његову аутобиографију.

Увек присутни на оваквим догађајима предвођени специјалним саветником у Српско руском центру Мајак Биљаном Чутурило:

МајакТим