Владимир Пребирачевић: Зеленски је отписан

пише директор Српско-руског центра “Мајак”

Председник Украјине, каква је до скоро постојала када је Зеленски ступио на место председника државе, је практично отписан од стране колективног запада. То се може закључити по бројним чланцима у западној штампи која је добро координирана и информисана о ономе што запад жели да пласира а стандардно неинформисана када су неке истине са супротне стране на дневном реду.

Управо та вест гласи да Зеленски полако завршава своју глумачку каријеру на месту председника Украјине и да се завеса спушта у том тужном позоришту. Видимо да се и украјинска војска, која је потпуно упропашћена бесомучним ратом против Русије а за стране интересе, покренула неке процесе како би се самовољи Зеленског стало на пут и како би се покушало спасити што се уопште и може у овим околностима.

Рат Израела против Хамаса у појасу Газе и ескалација сукоба на целом Блиском истоку донели су у Украјину једну велику истину а то је да нису  најбитнији геополитички правац запада и да коњ на кога су се са запада кладили у Украјини није испунио своја очекивања и није донео преко потребну победу. Пораз Украјине је неизбежан али се господари рата окрећу новим операцијама и селе тежиште како информативног, војног тако и финансијског простора на правац где сматрају да је бољи и ефикаснији за спровођење њихових интереса.

Да ли ће САД успети да задржи хегемонију над целим светом мало је вероватно или скоро никако али они ће свој статус светске силе број један бранити на свим тачкама света по цену живота, економија и свега осталог тих држава на просторима којих се сукоби одвијају а који су осмишљени управо у кухињи хегемона који полако али сигурно губи тло под ногама. Велике и моћне земље као што су Русија и Кина али и остале не желе више да трпе ничије менторисање на сопствену штету него желе неки праведнији свет у коме ће се поштовати права и интереси свакога.

Зеленски је своју улогу одиграо, обишао све светске догађаје, скупштине, парламенте, свечаности, сајмове и све остало где му свакако није било место али где је вештачки гуран зарад очувања Западне моћи над остатком света а у директном сукобу са Русијом за коју мораш да будеш ментално оболео да мислиш да можеш да је победиш у директном сукобу. Ментално оболео или добро плаћен и инструисан да по цену уништења сопствене државе радиш у интересу оних који га управо, сведоци смо, напуштају и препуштају неизвесној судбини. Питање је момента када ће војска извршити пуч и своје касапине свргнути са власти и послати на сметлиште историје.

Упропаштена држава и уништен народ за наредних 100 година ће бити једино по чему ће Зеленски остати познат у историји. Тужан крај очекује глумца чија политичка каријера је имала холивудски почетак али крај ипак неће бити срећан. Исход председниковања ће бити или егзил или ће завршити као својевремено Хитлер у свом бункеру на самом крају остављеном од буквално свих.