Владимир Пребирачевић: Турска неће ући у директан сукоб са Израелом у садашњим околностима

пише директор Српско-руског центра “Мајак”

 

Сукоб у Израелу се из дана у дан заоштрава све више и сваким даном је већи ризик од улажења у директан сукоб и неки околних држава које су озбиљно подигле своје војне капацитет али и борбене готовости на виши ниво.

Последња држава која је изнела доста озбиљне претње је Турска. Председник Турске Еродган је на милионском скупу у знак подршке палестинском народу изнео веома озбиљне претње да ће се и војно умешати у покушаја заштите палестинског народа од како Ергоган каже окупатора, мислећи на израел.

Одмах након митинга у Турској и ратоборних изјава председника Ердогана,  Израел је дао налог да се повуку сва лица из дипломатских предтавништава у Турској а већ су прекинути сви контакти који су били успостављани годинама уназад. Заједнички посао око енергетских пројеката Турске и Израела су такође заустављени. Мада морамо скренути пажњу на једну чињеницу а то је да је Азербејџан наоружаван од стране Израела у великој мери уназад пар година а та средства су коришћена управо у реализацији више деценијских тежњи Азербејџана али и Турске да се поврати Нагорно Карабах у састав Азербејџана.

То мора и нама бити за наук јер се без обзира на међународне мисије и Уједињене Нације које су се налазиле у том подручју променом геополитичких околности могу стећи услови са акцију коју је Азербејџан преузео и војним путем практично вратио под контролу Нагорно Карабах. Зато никада не треба да дође до било каквог признања Косова као независне државе јер пре или касније се околности могу променити а тренутна ситуација у целом свету говори да је почео крај западне доминације, што не значи да ће доћи до краха колективног запада нити да ће се брзо и без свих врста сукоба завршити транзиција моћи. Али да је процес дефинитивно почео да се убрзава је више него очигледна чињеница.

Иран који је био најпрозиванији као могући учесник сукоба на Блиском истоку је добио још једног можда и неочекиваног саборца а то је Турска. Ситуација се додатно компликује јер многе локалне милиције и милитантне групе подижу ниво активности широм Блиског истока мотивисани солидарношћу са палестинским народом и почињу да нападају јединог заслужног за опстанак Израела а то су САД и њихова политика. Колико ће Ердоган остати само на вербалним претњама или ће морати да направи и неки драстичнији и опаснији потез видећемо у блиској будућности. За сад користи ситуацију за стицање још веће популарности међу муслиманским светом јер од тога може имати само користи а штета је за сад минимална. Политика Турске је веома комплексна а сукоб са САД а самим тим и ЕУ може много више да наштети самој Турској тако да неје реално  очекивати да ће Турска директно војно реаговати према Израелу у садашњим околностима.