Владимир Пребирачевић: Вагнер је ослободио Бахмут

пише директор Српско-руског центра “Мајак”

Вагнер је после дугих десетак месеци ослободио комплетан Бахмут од украјинских снага које су се тамо утврдиле и претвориле овај мали градић од предратних 70 000 становника у тврђаву и пропагандни симбол одбране Украјине а за рад што већег привлачења пара и оружја из западних демократија .

Те демократије са запада тренутно не траже мирно решење и још верују да Русију могу да исцрпе , победе, распарчају и разоре онако како би највише волели али им никако не иде по плану.

Бахмут је пао и ту се једна пропагандна прича завршава али почиње једна друга која се месецима најављује а то је фамозна контраофанзива коју сада украјинци морају да покрену били спремни за то или не. Цела европа како кажу на западу а у ствари неколико НАТО држава Украјину гура у ту дугонајављивану контраофанзиву како би покушали да оправдају огромне количине новца и оружја које су упумпали у Украјину. Ко све испумпава тај новац на егзотичне дестинације гледаћемо у наредним годинама али сигурно је да никада неће стићи до оних којима су деклеративно намењене, бар не у већинском износу.

Животна улога која је додељена Зеленском се идаље одвија пред нашим очима где он путује као Чкаља у Путу око света за 80 дана само што Зеленски тражи свуда паре а у суштини сваким даном земља му тоне све дубље.

И док су све јаче сумње да је главнокомандујући генерал Залужни озбиљно рањен пориликом обиласка фронта прича о контраофанзиви у Украјини тражи одлагање док не буду довољно ојачали или док не стигну ти фамозни авиони Ф16 без којих ето није могуће покренути контраофанзиву. А у Европи су све свеснији да док дочекају те авионе, а немају ни један читав аеродром са кога би исти могли и да полете, могу изгубити све оно што су већ добили од запада.

Чекали су тенкове Леопарде и Абрамсе, ракете дугог дометс, Патриоте и остале модерне ПВО системе и ништа се специјално на фронту није променило. Следеће је да траже Ентерпрајз звездани свемирски брод али можда у неком новом римејку култног филма научне фантастике Зеленски добије улогу пошто ће му се серија као председнику државе завршити неславно.

Бахмут је ослобођен и ту се једна прича завршава. Вагнер је однео победу над свим НАТО тактичарима и локалним инструкторима који су потрошили неповратно минимум 40000 војника а о рањенима нећемо ни да причамо. Мада то никога ни не занима јер да их је занимало не би толике људе сваки дан слали у смрт.

Ако се не варам 20.05.2019 је Зеленски постао председник, 20.05.2022 је ослобођен Мариупољ, 20.05.2023 је ослобођен Бахмут. да ли је одеса на реду за 20.05.2024. а Кијев за 20.05.2025 видећемо шта су планери из Москве смислили. Оно што је сигурно је да Руси нигде не журе али очигледно стижу где су замислили.