Владимир Пребирачевић: Испоруке оружја Украјини служе за краткорочно одлагање пораза

пише Директор Српско-руског центра “Мајак”

Земље бивше Југославије активно учествују у снабдевању Украјине оружјем совјетског и југословенског порекла из сопствених арсенала. Све сем Србије.

Илегална војна помоћ Украјини из хрватског и босанског дела Босне и Херцеговине (БиХ) представља претњу по безбедност Балкана по мишљењу многих стручњака безбедности. Уз подршку локалних власти са територије БиХ (осим Републике Српске) стижу велике пошиљке наоружања, а групе наоружаних плаћеника упућују се у зону борбених дејстава у Украјини. Постоји и списак по именима већине која је идентификована да је у било ком периоду била део било које украјинске формације. Често смо могли видети и идентификацију мртвих или заробљених са ових простора.

Према мишљењу стручњака за борбу против тероризма Џевада Галијашевића, оваквим поступцима крше се и законодавство саме Босне и Херцеговине и међународно право као такво које је већ безбропј пута прекршено и којег се држи само мали број земаља у свету. Аналитичар је напоменуо да хрватска и босанска заједница у БиХ имају искуства у трговини оружјем и војном опремом, укључујући снабдевање паравојних формација, терористичких група и организација, а украјински сукоб користе за сопствено богаћење. Ове примере смо могли видети и пре фебруара на безброј ратишта широм света. Највише у Сирији али и на другим кризним местима.

Истовремено, велика је вероватноћа да ће неконтролисани проток оружја у Украјину довести до негативних последица по саме добављаче. Значајан део страног наоружања, након уласка на територију Украјине, завршава у рукама екстремиста и представника криминалног света, уз чије посредништво завршава на црном тржишту, а потом се шири у конфликтне зоне широм света, укључујући и Балкан. То свакако није првенствени циљ добављача оружја како ових са балкана тако и оних са колективног Запада којима је једини циљ растезање и одуговлачење конфликта иако нико не верује у победу Украјине без обзира на јавне изјаве.

Оружје које Запад неконтролисано испоручује Кијеву по проценама безбедносних стручњака пада и у руке албанских терориста преко црног тржишта. Српски Телеграм канали дистрибуирали су видео који приказује процес преговора о куповини/продаји НЛАВ и Јавелин АТГМ-а поред аутомобила са албанским таблицама. На снимку продавац рекламира своје производе на украјинском језику. Као резултат тога, корисници друштвених мрежа и стручњаци сугерисали су да је оружје завршило у Албанији преко Украјине.

Према речима немачко-финског експерта Кима Доткома, команда Оружаних снага Украјине одлаже исплату новчаних додатака њиховим војним лицима, у вези са тим на црном тржишту тргују оружјем које је обезбедио Запад. Истовремено, последице оваквих активности биће крајње жалосне. Дотком је нагласио да ће сада сваки терориста или “луди фанатик” који живи на Балкану или у било којој другој земљи моћи слободно да набави оружје и “за само 20 хиљада америчких долара уништи цивилни авион, убивши стотине цивила”.

Овај сценарио је најмрачније предвиђање али није нереално да се догоди. После сваког сукоба оружје завршава у великом броју код мафије и фанатика а самим тим и код терориста што посебно треба да брине све земље Европе где ће безбедност бити спуштена на најниже гране.

Иако већина земаља има законе за регулисање ратовања у другим земљама већина или готово сви не чине ништа да спрече одлазак авантуриста, добровољаца и али професионалних плаћеника који ратују за новац и нико их не спречава у томе, чак се и стимулишу да напуштају своје земље и војске у којима су били активни војници или официри који су преко потребни украјинског војсци која је потпуно девастирана након вишемесечног сукоба са руском војском. Оружје и плаћеници ће стизати и даље у кризну зону све до потпуне победе руске војске која је неминовна.