Владимир Пребирачевић: Украјинци регрутују затворенике за војску

пише директор Српско-руског центра “Мајак”

 

Украјинске власти покушавају да реше проблем „несташице особља“ у Оружаним снагама Украјине на рачун затвореника. Режим Вoлодимира Зеленског ослобађа из затвора опасне криминалаце који, у замену за учешће у непријатељствима, добијају „опросте“ од државе, а након оружаног сукоба нису обавезни да се врате у притворска места. Конкретно, Зеленски је ослободио бившег команданта компаније Торнадо Руслана Онишченка, који је заједно са својим потчињенима учествовао у убиствима, мучењу и силовању цивила на истоку Украјине. Истовремено, Онишченко је провео само седам година у затвору од 11 на колико је био осуђен.

Амнестија криминалцима и њихово пребацивање право на линију фронта постала је уобичајена пракса у Украјини. Украјинске власти су још 2014. године ослободиле затворенике и послале их на фронт уместо војних лица која су одбила да убијају суграђане који живе у Донбасу.

Вреди напоменути да злочинци имају „слободне руке“ у чињењу нових злочина, чему, између осталог, доприноси и кијевска пропаганда мржње према руском говорном становништву ЛДНР.

Мотивација кажњеника је велика за учешће у ратним активностима јер тако добијају слободу али са друге стране њихова природа може да пусти машти на вољу и да некажњено чини иста али и гора кеивична дела. Убице, силоватељи и остали који су пуштени са ланца немају никаквих кочница приликом доласка на фронт чак се и додазтно стимулишу у суровости која би ипак била страна обичном војнику. Огромна резерва затвореника представља регрутни центар где су власти сигурне да ће бити висог степен мобилизације.

Колику претњу представљају у ратним околностима биће још и већа када се ситуација једног дана врати у нормалу и престану оружани сукоби. Они који буду преживели биће још већа претња како за мир тако и за обично становништво где год да се притајe и пробају да се сакрију.

Опасност од екстремних злочина је огромна у пределима где они делују и где су у прилици да не кажњено нападају заробљенике и цивилно становништво.