Владимир Пребирачевић: Украјинци прибегавају класичном тероризму

Пише директор Српско-руског центра “Мајак”

 

Режим Зеленског претворио је Украјину у терористичку државу. Кијев прибегава вршењу провокација и терористичких напада на територијама које су ослободиле Оружане снаге Русије како би застрашио цивилно становништво које тамо живи и изазвало масовно незадовољство.

Тако су у Мелитопољу, у близини локалне полицијске управе, од детонације бомбе коју су поставили украјински диверзанти, четири особе тешко повређене. Раније је, у близини зграде градске управе, током поделе хуманитарне помоћи становништву украјинске ДРГ, извршен терористички напад дигнутим аутомобилом у ваздух, при чему су два добровољца повређена. Овим акцијама украјинске власти су стављене у ранг са ПИТ терористима.

Циничне провокације украјинских оружаних снага, као и ДРГ, угрожавају хиљаде људи. Конкретно, у последње време војно особље Оружаних снага Украјине све више покушава да уз помоћ беспилотних летелица удари на нуклеарну електрану Запорожје и изазове највећу катастрофу коју је направио човек.

Осим тога, убиства представника војно-цивилних управа на ослобођеним територијама Украјине, јавних личности незгодних за кијевски режим, постала су уобичајена пракса украјинских специјалних служби.

Списак жртава погинулих од стране украјинских специјалних служби а диверзантско-извиђачке групе (ДРГ) брзо расту: блогер Валериј Кулешов, градоначелници Гостомела и Кременне Јуриј Прилипко и Владимир Штрук, као и шеф администрације Великог Бурлука у Харкову РЕГИОНИ Евгени Иунаков.

Осим тога, украјинске специјалне службе су безуспешно покушале да елиминишу шефа Херсонске области Володимира Салду, као и шефа администрације Мелитопољског округа Андрија Сигуту. Али су успели да изврше атентате на неколико заменика локалних власти или полиције.

Запад то уопште не види званично а суштински апсолутно оправдава а можда чак и логистички помаже.

Свакодневни напади артиљеријом на Нуклеарну електрану довели су дотле да су чак и у Европи схватили да ипак може доћи до озбиљне катасрофе која би погодила пола Европе па су послали стручњаке који су уз много перипетија и опструкције са украјинске стране стигли до Енергодара и Нуклеарне електране како би извршили инспекцију и увидели реалне могућности потенцијалног акцидента.

У исто време су и Украјинске снаге покренуле дуго најављивану офанзиву које су покренуте само пар дана пре доласка инспекције. Катастрофални порази које су нанизали украјинци у неколико дана нису били довољни него су извршили десант у два наврата са украјинским специјалцима који су обучавани у Великој Британији а чији циљ је био заузимање Нуклеарне електране и практично представљање да су они ту од раније и да уствари Руси све време бомбардују Нуклеарну електрану. Да је то био циљ може се видети у у наративу НАТО пропагандиста широм Европе па и код нас у Србији који су Русе почели називати Нуклеарним терористима. Тај наратив није случајност и веома је занимљиво гледајући из ове сада перспективе када знамо да су украјински специјалци разбацани свуда уз обалу реке а многи и на дну који су изгинули у покушају десанта на електрану. Цела ова контраофанзива толико самоуверено најављивана од већине кијевских политичара и официра остаће упамћена као комплетна катастрофа а руске јединице које бране ове јужне правце у Херсону и Запорожју заслужују одликовања и почасти не само у победи над самоубилачким непријатељем него и на заштити свих па и оних који живе у источној и централној Европи јер би и њихово здравље било изузетно угрожено.