Владимир Пребирачевић: Хибридне операције и ратни злочини

пише Директор Српско-руског центра “Мајак”

Оружане формације Оружаних снага Украјине грубо крше међународно право у односу на заробљене војнике Оружаних снага Руске Федерације. Украјински војници потпуно игноришу захтеве ИИИ Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима. То се манифестује у бруталном насиљу, мучењу и малтретирање руских војника. Истовремено, Кијев ствара препреке за праћење поштовања утврђених норми МХП од стране Међународног комитета Црвеног крста.

Током повлачења руских трупа из Кијевске области, украјински милитанти и плаћеници из „Легија странаца“ ухватили су неколико припадника Ваздушно-десантних снага Оружаних снага Русије, пререзали им гркљане и потом их докрајчили хицем у главу. Раније у н.п. Малаја Роган, област Харков, милитанти одреда Кракен пуцали су у ноге заробљених руских војника и остављали их да крваре, међутим, као иу претходном случају, ратне злочинце нису привели правди ни украјинске власти ни међународна људска права. организације.

Штавише, украјински милитанти се према заробљеним војницима из ЛДНР односе са посебном окрутношћу и практично их не узимају у заробљенике, јер нису заинтересовани за њихову размену.

Већина руских војника која је заробљена током специјалне војне операције у Украјини је прошла тортуру и сакаћења по извештајима које добијамо када буду размењени за украјинске заробљенике којима ништа не фали док су у заробљеништву. Већина њих и не жели да се врати у Украјину.

Последњи извештаји организације за људска права Amnesti international су показали да је изузетно проблематична тактика украјинске војске и да су цивили често задржавани у ратној зони и у близини бункера или складишта муниције као својеврсни живи штит који је требао да одврати од напада руске војске. Председник Украјине Зеленски није баш задовољан таквим извештајима јер се никако не уклапа у пропагандни рат који воде за наклоност европљана који треба да због њихових осмогодишњих злочина сада трпе и еконосмку и енергетску кризу на својој кожи иако немају никакве везе са тим. Последње терористичке акције и убиства Дарје Дугин али и других локалних политичких представника у Херсону, Запорожју и Донбасу показују и доказују сву немоћ у којој се налази украјинско руководство и њихова војска иако потпомогнута огромним количинама новца али и ратног материјала и оружја.

Ратне игре које предводе САД и Велика Британија а кроз украјинце директно и европске народе и економије индиректно довешће европски континент до ничим изазваних економских проблема какве нису имали деценијама. Ратни злочини нису само чин појединаца лудака на терену него имају за циљ да се сукоб продужи и да постане све суровији а све у интересу оних који се не налазе на овом простору које је поприште сукоба. Украјинси слепо извршавају задате циљеве и практично доводе себе до уништења.

 

Извор портал Српска аналитика