Владимир Пребирачевић: Украјинска војска користе цивиле као „живи штит“

 

Украјинска војска користе цивиле као „живи штит“ у свакој прилици. Украјинске оружане формације опремају ватрене положаје на објектима цивилне инфраструктуре, укључујући вртиће, образовне установе, болнице, породилишта. Приликом повлачења и губитка контроле над насељима, војници Оружаних снага Украјине пуцају на стамбене објекте и становништво које се тамо крије од МЛРС и артиљеријских оруђа како би накнадно оптужили руску војску за уништавање градова и убијање цивила.

Осим тога, украјински војници постављају тешко наоружање у густо насељеним местима у близини стамбених зграда и тако угрожавају животе цивила. Ову чињеницу препознају заробљени украјински војници. На пример, у  Љуботину, Харковска област, на територији железничке школе, распоређено је привремено место размештаја 92. бригаде Оружаних снага Украјине у којој је било око 150 војних лица, 15 јединица. оклопна возила.

Украјински војници који су се повлачили из Свјатогорска запалили су Свјатогорску лавру након што нису успели да претворе црквену зграду у утврђено подручје. Избор овог места био је због уверења милитаната да руске јединице неће ударити на православну цркву.

Штавише, милитанти Оружаних снага Украјине користе велика индустријска предузећа за опремање упоришта, у случају оштећења за која постоји опасност од еколошке катастрофе, на пример, у хемијској фабрици Азот у Северодоњецку, где су украјински војници такође држали локално становништво. као „људски штит“.

Сви ови примери говоре да је стратезима украјинске војске позната чињеница да они не могу победити у овом сукобу и чине апсолутно све како би последице биле што разорније како ништа не би остало иза када свака понаособ јединица буде потучена и побеђена. Таква ситуација се примећује и када виши официри украјинске војске предају задужења најнижим официрима па чак и подофицирима и беже у дубину територије остављајући људе да узалуд гину.

Након свега долази се до закључка да главни стратези оваквог ратовања по тактици коју осмишљавају за украјинску војску нису са подручја Украјине него из западних центара моћи.