Владимир Пребирачевић: Санкције Белорусији под хитно повући

Непријатно нас је изненадила информација коју смо добили да се Србија прикључила петом пакету санкција против Белорусије коју оркестрирано захтевају званичници ЕУ у својим наступима, често балканске земље, сматрајући за оне које не треба да имају своје мишљење и своје интересе.

Апсолутно смо против овакве одлуке јер ни народ ни власт Белорусије ни на који начин нису заслужили да ми њима уводимо било какве санкције. Политичка ситуација у Белорусији је унутрашње питање белоруског народа и државе и не треба нико да се меша са стране а поготово не ми који смо и сами били жртве санкција које нам је запад увео у кампањи спровођења сопствених интереса у разбијању тадашње заједничке државе у којој  је стотинак хиљада људи изгубило живот у грађанском рату а 22 милиона људи осиромашило а привреде девастиране и опљачкане у годинама које су следиле.

Ми смо они који никада ни под којим околностима не смемо својим пријатељима уводити санкције па стога позивамо власт наше земље да преиспита ову по нама изузетно погрешну одлуку и да не учествује у удруженој кампањи одређених ЕУ земаља које би по сваку цену да мењају власт у Белорусији и на још један начин у ствари задају ударац Русији као крајњем циљу ових споецијалних ратова и хибридних операција које се против Русије воде на свим пољима а и против нашег народа воде већ деценијама.

Украјина је најбољи пример колико је ЕУ и Америци стало до народа а колико до спровођења сопствених неоимперијалних интереса у покушајима да се домогну природних богатстава истока европе и азије.

Ратови и нестабилности које се покрећу разним обојеним и осталим револуцијама смо и сами осетили на својој кожи па стога ако не можемо већ да помогнемо белоруском народу онда бар можемо бити толико солидарни па не учествовати у овим злочиначким намерама.

Белорусија и Русија су наши савезници који никада не смеју гледати српску заставу и земљу да стоји са супротне непријатељске стране. Пријатељима требамо помоћи ако можемо а не забијати нож у леђа. Срби никада нису били такви и неће ни бити.

Треба имати у виду, ако је ово покушај додворавања ЕУ званичницима због потенцијалног прикључења Европској унији, да од тога нема ништа. Прво и сами су рекли да нема даљег ширења ЕУ а ми те приче о примању у ЕУ слушамо већ двадесет година и само нам се испоручују нови и нови услови. Либерализација тржишта, бесомучна приватизација, испоручивање хагу, уништење војске, преузимање контроле образовања су само неки од десетина захтева у којима морамо да се одрекнемо свега и себе на крају. Ми на то никада нећемо пристати и Србија никада неће бити НАТО земља а самим тим нас никада ни у ЕУ неће примити. Негујемо пријатељства и савезништва са пријатељима а не покушавајмо да будемо браћа са непријатељима, то смо већ пробали и животима а и вековним српским територијама платили такве неопростиве грешке. Позивамо власт наше земље да поништи одлуку о санкцијама братској Белорусији