Владимир Пребирачевић: Амерички бег из Афганистана рецепт и за бег са Косова

Пише Владимир Пребирачевић

Директор Српско-Руског центра „ Мајак“

 

Давне 2001 године Америка је прогласила још једну победу над тероризмом окончавши напад на Афганистан постављањем Афганистанске владе по својој мери. Огромна количина новаца је у наредних 20 година уложена у пројекат другачији Афганистан а у темеље такве модерније и демократскије државе уграђени су и животи преко 200 000 афганистанаца који су погинули у разноразним међусобним борбама али и против окупационе НАТО алијансе. У тиух двадесет година преко 2500 НАТО војника је погинуло у разним операцијама. Тачан број рањених и расељених у Афганистану се може само нагађати.

По проценама одређених америчких извора у афганистанску војску је уложено преко 85 милијарди долара порезних обвезника САД-а. За те паре Афганистанци су добили опрему, обуку , инфраструктуру и шта све не али никако их нису научили лојалности- За три недеље од повлачења НАТО војника из Афганистана дошло је до потпуног преокрета и Талибани су освојили скоро цео Афганистан. По многим извештајима са терена може се видети да је у већини случајева отпор окупационе НАТО менторисане Афганистанске војске био слаб , неорганизован, неефикасан али углавном га није ни било у већини покрајина. Талибани су у великој мери само умарширали у покрајине и градове и постављали контролне пунктове и заставе свога покрета које су показивале ко је нови шериф у граду. Војска Афганистана је активно прелазила на страну Талибана јер је вероватно била пуна таквих војника привремено глумећи нову војску. Са пшочетка талибани су примењивали бруталну силу и одмазду али како је време одмицало све су имали лукавији приступ.

Американци се опет, а то већ постаје традиција, повлаче преко ваздушног моста водећи са собом одређени број својих сарадника срећника који неће бити препуштени Талибанима да о њима, издајницима свога народа, воде рачуна на њима познат начин. Огроман број наравно Американци ће да пребаце својим савезницима тражећи од њих да поднесу притисак огромног броја афгсанистанаца у кратком временском периоду тобоже док не прођу верификацију како би их пустили на Америчко тло. Наравно по старом добром обичају пробраће нешто образованих а остале оставити својим савезницима као рачун учешћа са американцима у још једној авантури увођења демократије у земљама које им нису по вољи. Треба се добро размислити зашто све државе морају да имају потписан билетерални споразум са САД који штити њихове војнике и официре од законских обавеза а то само говори о злочиначком карактеру такве војске и начина како они уводе демократију у земље које им нису по вољи.

Опет ће Холивуд да снима срцепарајуће филмове са војним темама у којима се американци приказују као хероји али једини успех на глобалном плану који они остварују је стварање хаоса, сиромаштва, избеглица и нестабилности и за то су стручњаци. Њихови војни успеси су углавном криминални и зато траже од свих да не смеју да их процесуирају. Афганистан је још један пример да је њихова звезда у слободном паду и треба сабијати сопствене редове и водити активну акцију у враћању наших територија које су нам под њиховим менторством одузели и окупирали уз огромне злочине над нашим народом широм бивше СФРЈ како у рату тако и у миру својим непријатељским одлукама. Не каже се случајно отето проклето. Време ради за нас као што је радило за Талибане. Косово и Метохија ће поново бити слободни и српски пре или касније али за то је потребан рад, мукотрпан рад да би се света српска земља вратила у руке оних који су на страни правде увек били и који никада нису освајали туђе него само штитили своје огњиште. Бог је са нама и то је огромна предност над неправдом, безумљем и отпадништвом са друге стране.