У Петроварадину обележена три века Преноса моштију Светог Александра Невског и слава Српско-руског центра “Мајак”

Српско-руски центар “Мајак” обележио је славу Светог Александра Невског вечерњом службом у цркви Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину, коју је служио старешина овог храма парох Бранислав Керечки.

На данашњи дан пре тачно 300 година, Петар Велики је 1724. лично пренео мошти светог кнеза Александра Нeвског из града Владимира, где су до тада почивале, у Санкт Петербург у Александро-Невску лавру, где се налазе до данас. Тако је овај град на реци Неви добио свог небеског заштитника, а 12. септембар је постао посебан празник за Петербуржане, а и заштитник је и слава Српско-руског центра “Мајак”.

Уз чланство и пријатље Српско-руског центра Мајак и домаћина славе директора Мајака Владимира Пребирачевића, као гости на вечерњој служби су присуствовали су и државни секретар Никола Вукелић из Министарства за бригу о породици и демографију, помоћник покрајинског секретара за родну равноправност и унапређење положаја Рома др Горан Пузић, представник амбасаде Руске Федерације у Србији први секретар Јуриј Бутков, представници Покрета Срба Крајишника предвођених Браниславом Марићем, Српско-руског братства и осталих пријатељских организација.

МајакТим