Окупљање дијаспоре и Срба из региона под називом “Јединство и снага – Србија”

️Централно годишње окупљање дијаспоре и Срба из региона под називом “Јединство и снага – Србија” које се одржава у Дому Народне скупштине.

На овом дводневном скупу учествује око 250 представника удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм света, као и представници Срба из земаља региона.

Окупљање дијаспоре организује кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа с дијаспором.

Скупу, који се одржава другу годину за редом присуствује директор Српско-руског центра Мајак Владимир Пребирачевић, присуствују и председница Скупштине Србије Ана Брнабић, потпредседник Владе Александар Вулин, министар културе Никола Селаковић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић, као и представници Српске православне цркве и потпредседник Владе Северне Македоније Иван Стоилковић. Скуп је отворио премијер Србије Милош Вучевић.

На сусретима се разговара о темама важним за оне који живе ван Србије, а то су пре свега привредни потенцијали и Експо 2027, али и о улога дијаспоре у свему томе.

Теме скупа су и пројекату БИО4 кампус, како да се сачува култура, образовање, ћирилица, али и међународни положај Србије.

МајакТим