Чувамо сећање на амбасадора царске Русије Николаја Хартвига

Делегација Српско-руског центра Мајак предвођена директором Владимиром Пребирачевићем заједно са министром саветником Александром Конанихином из Амбасаде Руске Федерације на Дан сећања на руске војнике погинуле у Првом светском рату одала је почаст амбасадору царске Русије Николају Хенриковичу Хартвигу који је умро од срчаног удара посланству Аустроугарске у Србији пред сам почетак рата који се спремао Краљевини Србији од стране Аустроугарске.

Николај Хартвиг је сахрањен на Новом гробљу где му се налази и велелепни споменик и није дочекао да види у какав ће се рат претворити оно за шта је сумњао да се Краљевини Србији спрема и чије објашњење ултиматума Краљевини Србији је тражио од аустроугарског амбасадора. Сахрањен је 01. јула уз највише државне почасти Краљевине Србије а већ крајем тог месеца до тада највећи рат је почео у Европи бомбардовањем Београда.

Срби памте и обилазе место вечног починка овог изразитог пријатеља српског народа. Српско руски центар “Мајак” води рачуна о неговању културе сећања а амбасадор Хартвиг заслужује и дан данас да га се сећамо.

Нека му је вечна слава и хвала.

Владимир Пребирачевић

директор Српско-руског центра “Мајак”