Одржан парастос руским царским војницима у Петроварадину

пише Владимир Пребирачевић

директор Српско-руског центра Мајак

Српско руски центар Мајак заједно са пријатељима сваке године  на дан Светих царских новомученика Романових одржава и парастос руским царским војницима у склопу неговања културе сећања на братски народ и војнике који су свој живот положили за слободу а против наших заједничких непријатеља у Првом светском рату. Сматрамо да је дан када се обележава сећање на царску породицу, логично и дан на који би се чувало сећање и на 99 руских царских војника који почивају на старом војничком гробљу у Петроварадину а који су били заробљени углавном на Галицијском фронту и доведени у Петроварадин где су и нашли место свог вечног починка.

Култура сећања је јако важан сегмент нашег рада и трудимо се да што више догађаја из историје наша два народа обележимо на адекватан начин, а ово је управо у нашем календару редовна и обавезна активност која се обележава сваке године.

Сваке године је све више људи који присуствују овом парастосу иако су температуре тропске око 40 степени али не представљају препреку како би се исказало поштовање руским војницима. Парастос је служио отац Бранислав Керечки као и сваке године и неизмерно смо захвални како њему лично тако и Владики Сремском Василију чијој епархији и припада ово старо војничко гробље.

МајакТим