ДАН СЕЋАЊА И ТУГЕ ОБЕЛЕЖЕН У ВРБОВСКОМ
У Русији се обележава Дан сећања и туге

Поводом Дана сећања и туге, у знак сећања на све жртве Великог отаџбинског рата, широм Русије запаљено 1.418 свећа које симболизују број дана које је СССР провео у рату са нацистичком Немачком. 

Српско-руски центар Мајак сваке године обележава овај догађај на више локација у Србији.

Специјални саветник у Српско-руском центру Мајак Дејан Самарџић одао је почаст капетану Вербовском и тројици  војника Црвене армије у Врбовском поред Падинске скеле полагањем цвећа на њихов споменик!

22. јуна 1941. године почео је Велики отаџбински рат када је нацистичка Немачка напала Совјетски Савез.
Овај догађај означио је почетак једног од најтрагичнијих периода у историји наше земље, који је заувек оставио неизбрисив траг у срцима милиона људи.
Рат, који је трајао скоро четири године, резултирао је колосалним људским губицима и разарањима. Милиони војника и цивила су погинули, градови и села су уништени, а небројене породице трпеле су бол губитка најмилијих. Жене, деца и старци нашли су се у епицентру војне агресије, доживљавајући страхоте окупације и бомбардовања. Велики отаџбински рат постао је тежак тест за цео совјетски народ, који је, упркос огромним потешкоћама, успео не само да преживи, већ је и дао достојан одбој непријатељу, задржавајући хуманост, милосрђе и неуништиви стваралачки дух.
МајакТим