ДАН СЕЋАЊА И ТУГЕ ОБЕЛЕЖЕН У РУМИ
У Русији се обележава Дан сећања и туге

Поводом Дана сећања и туге, у знак сећања на све жртве Великог отаџбинског рата, широм Русије запаљено 1.418 свећа које симболизују број дана које је СССР провео у рату са нацистичком Немачком.

Српско-руски центар Мајак сваке године обележава овај догађај на више локација у Србији.

Специјални саветник у Српско-руском центру Мајак пуковник Сретен Егерић и истакнути члан Татјана Јовановић одали је почаст  пилотима Црвене армије у Руми полагањем цвећа и паљењем свећа на њиховом споменику!

22. јуна 1941. године почео је Велики отаџбински рат када је нацистичка Немачка напала Совјетски Савез.
Овај догађај означио је почетак једног од најтрагичнијих периода у историји наше земље, који је заувек оставио неизбрисив траг у срцима милиона људи.
Рат, који је трајао скоро четири године, резултирао је колосалним људским губицима и разарањима. Милиони војника и цивила су погинули, градови и села су уништени, а небројене породице трпеле су бол губитка најмилијих. Жене, деца и старци нашли су се у епицентру војне агресије, доживљавајући страхоте окупације и бомбардовања. Велики отаџбински рат постао је тежак тест за цео совјетски народ, који је, упркос огромним потешкоћама, успео не само да преживи, већ је и дао достојан одбој непријатељу, задржавајући хуманост, милосрђе и неуништиви стваралачки дух.
МајакТим