Додела књижевне награде Ненадићев Рунолист
Пуковник Сретен Егерић, специјални саветник у српско-руском центру МАЈАК , присуствовао је дана 7. марта 2024. године у Омладинском дигиталном центру Градске библиотека Нови Сад додели књижевне награде “Ненадићев Рунолист”.
Наведена књижевна награда установљена је на иницијативу Савеза Крајишких удружења у Новом Саду, које баштини завештање књижевника Милана Ненадића, као сећање на родни Крајишких завичај.
Милан Ненадић, рођен је у околини Босанског Грахова, где је завршио средњу школу, а затим студије Југословенске књижевност у Сарајеву. Од средњошколких дана почео је да пише поезију, а укупно је издао 34 збирки поезије, почев од 1973. године. Животни пут водио га је до Београда, Зрењанин и Петроварадин. Ожењен књижевницом заједно су стварали на Српском и Румунском језику, а сам Милан се бавио превођењем поезије и прозе са Румунског на Српски језик, где је превео виш дела десетине књижевника из Румуније.
Трагична смрт на данашњи дан пре три године, прекинула је плодан рад једног од најнаграђиванијих српских песника. За свој рад и поезију Милан Ненадић спада у сам врх српских песника и награђен великим бројем награда од који истичемо најзначајније: “Награда Милица Стојановић Српкиња”, “Награда Десанка Максимовић”, “Награда Кочићево Перо”,”Награда Ђура Јакшић”, “Награда Милан Ракић”, “Награда Бранко Ћопић”, “Награда Лаза Костић”, “Награда Жичка Хрисовуља”, “Награда Кондир Косовке Девојке”.
Све претходно наведено је подстакло књижевницу и председника Савеза Крајишких удружења у Новом Саду, Ранку Срдић-Милић, да покрене иницијативу и са сарадницима установи Награду за књижевно дело: НЕНАДИЋЕВ РУНОЛИСТ
Први добитник награде НЕНАДИЋЕВ РУНОЛИСТ је књижевник, песник и новинар из Бања Луке, Ранко Прерадовић, који је своју прву збирку поезије објавио далеке 1963. године. Књижевник са објављених 25 збирки поезије и прозе, преведених на 15 језика других народа и новинар са више хиљада објављених чланака. При додели награде жири је донео једногласну одлуку.
Награду лауреат уручио је пред више десетина присутних званица на свечаној церемонији књижевник Игор Мировић, Председник Покрајинске владе АП Војводине.
Свечаност је пригодном беседом отворио Александар Саша Јокановић директор Градске библиотеке Нови Сад, а о животу и делу Милана Ненадића и овогодишњег лауреата  Ранка Прерадовић, говорили су:
– Професор др Здравко Малбаша,
-Ранка Срдић Милић, песникиња,
-Милан Савић, новинар,
-Игор Мировић, књижевник.
Свечаност су својим наступом увеличале:
-Марија Јанковић, виолисткиња и
-Јана и Елена Црномарковић, вокалне солисткиње етнопесама.
Свечаности је присуствовало неколико десетина лица, званица Српске Православне Цркве, локалне самоуправе, књижевниx удpyжeњe, новинара, чланова завичајних удpyжeњe.
МајакТим