Донета Повеља Српско-Руског Братства за заветно и нераскидиво савезништво

Бројне истакнуте личности српског друштвеног живота донеле су и објавиле свечани документ у коме се истиче трајни и непролазни значај српско-руског братства, које је, како се наводи у тексту, „утемељио Свети Сава на заједничким духовно-моралним вредностима“.

У централном ставу повеље истиче се да је српско-руско братство приоритет наше независне спољне политике, одбране, економије и културе, од кога не може бити одступања и који је од великог позитивног значаја за регион, Европу и свет.

Такође се наглашава да српско-руско братство има саборни карактер и битан је фактор народног јединства.

Један од иницијатора идеје и првих потписника је и директор Српско-руског центра „Мајак“, Владимир Пребирачевић.

Међу потписиницима, односно доносиоцима повеље, налази се 5 академика, 13 генерала и адмирала, преко 40 универзитетских професора и доктора наука, 15 истакнутих писаца и уметника, лидери парламентарних група «Нада» и «Заветници», народни посланици и чланови више странака, више ранијих министара, познатих новинара и уредника, као и читав низ руководилаца патриотских друштвених организација и друштава српско-руског пријатељства.

Приметно је да међу потписницима има велики број ветерана одбране земље од западне агресије на војном, политичком, дипломатском и културном попришту.

Иницијатори најављују и покретање посебног сајта srbratstvo.org који ће се бавити свим питањима српско-руске сарадње.

МајакТим