Српско-руски центар “Мајак” учествовао је у Диктату Победе 

 

Међународна патриотска акција „Јединствене Русије“ „Диктат победе“ 2022. године  одржана је  по четврти пут у Руској Федерацији.

Српско-руски центар “Мајак” ове године био је део образовне акције ,,Диктат Победе“, који се организује у циљу повећања нивоа историјске писмености и подстицања шире јавности  проучавању историје Другог светског рата и чувању сећања на подвиге победничких народа.

„Победа у Другом светском рату омогућила је изградњу новог, јачег и стабилнијег светског поретка. Сигуран сам да ће неминовна елиминација хегемоније тоталитарних режима Запада учинити свет отворенијим, праведнијим и праведнијим. Дивимо се храброј генерацији победника, нашим очевима, дедовима и прадедовима, и поносни смо што смо њихови наследници“, рекао је Сергеј Наришкин на отварању.

Задатке диктата које су припремили руски историчари били су посвећени датумима, догађајима, војној географији, историјским личностима, плакатима из ратног периода, белетристици, споменицима монументалне уметности.А чињеница одржавања „Диктата победе“ биће схваћена као дуг сећања према онима којима дугујемо живот.

Организатори међународне акције „Диктат победе“ су „Јединствена Русија“, Руско историјско друштво, Руско војно историјско друштво уз помоћ великог броја државних, јавних организација и агенција за спровођење закона: Рособрнадзор, Россотрудничество, Министарство просвете Русије, покрет „Добровољци победе“, Руски савез ветерана, Министарство одбране, Министарство унутрашњих послова, Руска гарда, Министарство за ванредне ситуације итд.

Подсетимо, „Диктат победе“ се одржава четврти пут а по први пут су и Србија и Црна Гора учествовале  у овој манифестацији. По први пут су уз Русију били Подгорица, Суботица,Врање,Нови Сад, Крушевац.

Директор Српско-руског центра “Мајак” Владимир Пребирачевић је и један од неколико представника руске организације Волонтери Победе у Србији. Он је истакао да је веома важно чувати сећање на херојске подвиге свога али и братских народа али и ширити знање о томе како би се и одлуке у садашњем времену правило доносиле и правилно тумачиле. Српско-руски центар “Мајак” ће увек узети учешће у оваквим акцијама као што је и до сада. Ова акција је одржана у сарадњи са Координационим саветом руских сународника у Србији – КСОРС

 

МајакТим