Српско-руски центар “Мајак” обележио je Дан сећања и туге у Србији
22. јуна 1941. у 4 сата ујутру нацистичка Немачка и њени савезници напали су на Совјетски Савез. Тако је почео Велики Отаџбински рат (1941-1945) – најтежи и најкрвавији део Другог Светског рата. Од 27 милиона погинулих грађана СССР-а (црвеноармејаца и цивила) више од милион црвеноармејаца погинуло је ослобађајући Европу од нацизма.
Дан сећања и туге  полагањем цвећа на споменике палим црвеноармејцима али и нашим партизанима који су ослобађали нашу земљу од истих тих нациста –  паљене су свеће широм наше земље.
Српско-руски центар “Мајак” обележио је овај посебан Дан у светској историји у више градова у Србији.

У Београду смо са неколико руских удружења положили цвеће и запалили свеће у Меморијалном Парку Ослободиоцима Београда. КСОРС , Међународни фонд православног јединства и друге организације су биле присутне.

Активисти наше организације су ставили цвет или запалили свећу у знак сећања на погинуле који су се борили против нациста и који су на крају извојевали победу. Акцију смо спровели у Новом Саду, Нишу, Београду, Ваљеву, Инђији, Јагодини, Врбасу, Србобрану, Сиригу, Темерину, Ђурђеву, Госпођинцима, Руми, Сомбору, Апатину, Зрењанину.