Владимир Пребирачевић: Пројекат “Башта сећања” успешно је реализован
Српско-руски центар “Мајак” узео је учешће у међународној акцији „Башта сећања“ у којој је саднице дрвећа добијеног у склопу међународног пројекта волонтери Српско-руског центра “Мајак”  засадили у порти Храма Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину где је парох наш велики пријатељ отац Бранислав Керечки. Као и у Општини Тител захваљујући љубазности али и свести о важности оваквих акција Драгану Божићу председнику општине Тител код Споменика пилотима који су погинули у шестојануарском рату приликом неравноправне борбе и одбране од  напада нацистичке Немачке на Краљевину Југославију 1941. године.
Међународна акција „Башта сећања“ први пут је одржана 2020. године. Њен циљ је да овековечи сећање на све погинуле током Великог отаџбинског рата. Укупно – 27 милиона стабала у знак сећања на 27 милиона мртвих! Акција се одвија у име председника Руске Федерације Владимира Путина, који је лично засадио своје дрво сећања на Меморијалу Ржев.
Међународну акцију „Врт сећања“ организују АНО „Врт сећања“, Сверуски јавни покрет „Добровољци победе“ и Фонд сећања генерала победе уз подршку Министарства природних ресурса Русије, Федералне Шумарске службе, и Сверуског друштва за заштиту природе у оквиру националног пројекта „Екологија“.
2022. године акција се одвија и у Србији, као наследници Југославије у великој победи над фашизмом. Свако засађено дрво симболизује оне који су погинули у борби против фашизма 1941-1945, у борби за отаџбину 1991-1999, као и све који су погинули у борби против неонацизма. Уз подршку Волонтера победе у Србији, Амбасаде Руске Федерације и Руског дома.
Директор Српско-руског центра “Мајак” Владимир Пребирачевић је један од чланова руске организације Волонтери победе која је на глобалном нивоу заступљена и која чува од заборава тековине предака.
Делегација која је спровела ову лепу акцију је била у саставу директор Владимир Пребирачевић, специјални саветници Сретен Егерић и истакнути чланови Жељко Марић и Новак Зекић. Посебну захвалност дугујемо ЈКП Комуналац из Титела и њеном делу у Шајкашу који су били веома предусретљиви као и пароху Храма Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину.