Владимир Пребирачевић: Била је част присуствовати освећењу споменикa Светом Александру Невском
У четвртак је у Храму на Дорћолу посвећеном Светом Александру Невском освештана његова биста која је поклон Санкт Петербурга Београду.
Његова Светост Патријарх српски Порфирије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму на Дорћолу, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа кронштатског Назарија и Његовог Преосвештенства Епископа хваостанског Јустина, викара Његове Светости.
Патријарх Порфирије рекао је да је сувишно говорити о везама, јединству и љубави која постоји између Руса и Срба и да постоје бројни разлози и заједничка историја који чине јединствени пут руског и српског народа, као и свих православних Словена.
Након Свете Литургије освештана је спомен-биста Александра Невског, коју је црква на Дорћолу добила поводом 800 година рођења светитеља, а потом је и свечано озваничено братимљење Београда и Петрограда.

„Бог није у снази, него у истини“, речи су Св. Александра Невског које су урезане у памћење наших братских народа и Руса и Срба али су урезане и на спомен-бисти која ће вечно красити порту Храма у Београду. Биста је израђена у Kраснодарском крају. Аутор је Анатолиј Дементјев који је и аутор споменика Пушкину на Азову и Чехова у Тјуменској области. Биста је симболично отпремљена за Београд из Лавре Александра Невског у Санкт Петербургу, где је и освештана.

Српско-руски центар “Мајак” је присуствовао овом историјском догађају а делегацију су чинили: директор Владимир Пребирачевић, специјални саветници Бане Мартиновић и Ана Рончевић као и истакнути чланови Страхиња Јелача и Александар Зивлак. Овај догађај је био прилика и да се договоре неке нове активности са пријатељима из Амбасаде Руске Федерације који су у обостраном интересу.