Српско-руски центар “Мајак” одао је почаст славном грофу Сави Владиславићу
Српско-руски центар “Мајак” посетио је споменик у Сремским Карловацима и одао почаст овом руском грофу српског порекла, Србину који је Русији подарио обавештајну службу у иностранству, славног Пушкина, трговину чајем,град Кјахту,  регулисану границу са Кином.
Гроф Сава Владиславић био је српски политичар, саветник руског цара Петра Великог, дипломата у служби Руске Империје, путописац, полиглота, велики добротвор и дародавац. Рођен је на властелинском имању Владиславића у Јасенику, у Херцеговини, а када су Турци напали посед, Сава са оцем прелази у Дубровник, по коме свом презимену додаје Рагузински.
За време његове службе на Двору био је умешан у све догађаје Руског Царства: међу којима се издваја мир који је закључио са султаном на Пруту као и пакт о пријатељству и првом коначном разграничењу Русије и Кине са кинеским царем у Пекингу. О успешности тог његовог прегнућа сведочи и чињеница да је та граница, дуга готово пет хиљада километара, одржана до данас и да, упркос повременим заоштравањима руско-кинеских односа око граничних питања, скоро триста година представља гаранцију мира између две моћне државе,
На Савин наговор, цар Петар Велики, почетком 18. века, шаље у Сремске Карловце прву граматику и буквар, који је у будући центар српске духовности донео учитељ Максим Суворов. То је означило настанак прве српске школе у Сремским Карловцима.
У Српском роду мало ко је чуо за грофа Владиславића све до 1940. године када је књижевник и дипломата Јован Дучић, објавио књигу “Гроф Сава Владиславић – један Србин дипломат, на двору Петра Великог и Катарине I.”
До данашњег дана идентични споменици грофу Владиславићу подигнути су у Сремским Карловцима, Гацку, Санкт Петебургу и у Кијахти у Републици Бурјатију на руско-кинеској граници.
Ана Рончевић
Специјални саветник
Српско-руски центар “Мајак”