Српско-Руски центар Мајак је припремио мултимедијалну изложбу у част првог лета у космос Јурија Гагарина.

Мултимедијалну изложба “Омаж Јурију Гагарину” можете видети сваки дан од 10 до 18 часова на адреси Булевар Михајла Пупина 6 на 6. спрату у просторијама Центра “Мајак”.

Јуриј Алексејевич Гагарин (рус. Юрий Алексеевич ГагаринКлушино9. март 1934 — КиржачВладимирска областСовјетски Савез 27. март 1968) био је пилот совјетског ратног ваздухопловства и совјетски космонаут. Постао је први човек који је путовао у свемир 12. априла 1961. године, када је у летелици Восток-1 направио једну орбиту око Земље у трајању од 108 минута; овим је СССР направио велики корак напред у Свемирској трци. Одмах након лета Гагарин је постао међународна звезда. Путовао је широм света, а додељена су му многа признања и медаље, укључујући и почасно звање Хероја Совјетског Савеза – највише одликовање у тој земљи.

Рођен је у сеоцету Клушино, надомак града Гжат, који је касније преименован у „Гагарин” у његову част. У младости је радио као ливац у челичани у граду Љуберци, а касније се пријавио у совјетско ваздухопловство и служио је у ваздухопловној бази надомак норвешке границе, у мурманској области. Касније је изабран за прву класу космонаута совјетског свемирског програма, са још пет пилота.

Восток-1 остао је једини Гагариног лет у свемир. Био је резерва за лет Сојуз-1, током којег је космонаут (и његов блиски пријатељ) Владимир Комаров погинуо. Руководство СССР-а трајно је забранило Гагарину да лети у свемир, плашећи се за његову безбедност. Погинуо је при рутинском лету са својим летачким инструктором у двоседу МиГ-15, крајем марта 1968. године