ДИРЕКТОР СРПСКО РУСКОГ ЦЕНТРА ОТКРИВА МАЛО ПОЗНАТЕ ЧИЊЕНИЦЕ: Шта је турски “Извор мира”, да ли ће Курди добити државу?

Огромне војне снаге које су биле сконцентрисане на турско сиријској граници показивале су да ће операција трајати веома кратко јер Курди не располажу авијацијом, артиљеријом и тенковима и имају само ограничене ресурсе у виду пикапа са тешким митраљезима и понеким артиљеријскио-ракетним оружјем.

Пешадију са турске стране чине углавном локалне јединице са простора Сирије из побуњених племена које су биле помагане од стране Турске и специјалне јединици Турске које се ограничено ангажују с обзиром на намену. Са таквом силом за ових пет дана Турци би много више успеха постигли да им је то био циљ.

Главни циљ ове операције је удаљење Американаца из региона и успостављање власти владе из Дамаска на северу Сирије. Ништа ово не би било могуће да Русија као васкрсла глобална сила не води главну реч јер други учесници у овој партији покера не би могли да буду под контролом и да не нападну оног другог.

Једини миротворци у овој ситуацији су Руси који својим јединицама држе раздвојене стране и контролишу ситуацију. Улазак Сиријске војске без борбе у курдске градове под плаштом заштите Курда од Турака и за ових пет дана изостанак озбиљнијег напретка толико припремане силе са турске стране говори само једно. Русија контролише ситуацију потпуно па чак решава и неке друге стратешке проблеме на Блиском истоку а то је и исељавање американаца и уклањање 50 нуклеарних бомби из Инџирлика авио базе у Турској. Ово је за Русију сценарио који се за сад испуњава по свакој ставци. Курди неће добити државу јер је то стратешки интерес Турске али их Турци неће уништити на северу Сирије што значи опстанак Курда али у оквирима Сирије.

Сирија добија назад под контролу територију коју није контролисала а са тим и назад своја нафтна поља и путну комуникацију. Терористи губе могућност да финансирају своје аспирације и полако ће нестајати са тог простора како у борби тако и бежећи разним каналима у друге земље а велики део њих ће завршити у Европи као економске избеглице што је посебан проблем с обзиром на тако фанатичну отвореност према њима. Највећи добитници су руси што је и логично да треба да буду јер они као глобална сила имају капацитет за овакве операције.

Оваква операција где назив потпуно оправдава оно што ће се догодити а то је дуго чекани мир на овом подручју за све стране у сукобу.[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]