Делегација Амбасаде Руске Федерације и Српско-руског центра “Мајак” заједно на изложби у Галерији Матице Српске

Делегација Амбасаде Руске Федерације у Србији на челу са Првим саветником и аташеом за културу Александром Конанихином и Првим Секретаром Игором Киселевим заједно са директором Српско-руског центра “Мајак” Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветником Вукашином Дромљаком одржали су састанак на којем су договаране заједничке активности и пројекти у текућој години. Након састанка заједно су присуствовали отварању изложбе “Миграције у уметности-уметност миграција” у Галерији Матице Српске.

На прелепо уприличеном догађају публици су се обратили управница Галерије Матице Српске Тијана Палковљевић-Бугарски, др Сандро Дебоно почасни директор  и оснивач музеја МУЗА на Малти а изложбу је званично отворила Маја Гојковић потпрдседница Владе и Министар културе Републике Србије.

Поред ремекдела Паје Јовановића, Уроша Предића, Ел Грека ту су изложена и нека од ремекдела чувеног Шагала из Третјаковске галерије из Русије.

Третјаковска галерија је музеј ликовне уметности у Москви, једна од највећих уметничко-просветних установа у Русији. Основана је 1854. Названа је по колекционарима, браћи Павлу Михајловичу и Сергеју Михајловичу Третјакову, који су своје збирке слика 1892. поклонили Москви. Након национализације 1918. ушле су у склоп галерије и збирке уметничких дела различитих музеја и приватних сакупљача. Фонд галерије (преко 45.000) – слике, графике и скулптуре руске и совјетске уметности – откупима се стално повећава. Нарочито су богате збирке икона (11—17. век), те збирке руског сликарства од средине 18. до почетка 20. века. У склопу галерије – која уз научну делатност, интензивно популаризује ликовну уметност – налазе се богата библиотека, фототека, архив и рестаураторска радионица.

МајакТим