Свечаном академијом у Градској кући, а затим и полагањем венаца и цвећа на спомен обележје код Железничке станице обележена је годишњица ослобођењa Сремске Митровице у Другом светском рату.

Значајан датум за историју Сремске Митровице, 1. новембар 1944. године, обележава се сваке године, у знак сећања на два битна датума у славној историји. На дан када је град ослобођен од окупатора у Другом светском рату и на дан када је пре 101 годинu формирано Народно веће и Град ослобођен власти Аустроугарске монархије.

У знак сећања на дан када је у петодневним борбама 16. дивизија уз помоћ Црвене армије ослободила град, код митровачке Железничке станице подигнут је Споменик ослободиоцима и свим жртвама.

У присуству представника локалне самоуправе, борачких удружења, војске, полиције и бројних суграђана, обележено је 75 година од овог значајног догађаја у историји Сремске Митровице.

Директор Српско-Руског центра “Мајак” Владимир Пребирачевић са специјалним саветницима Душаном Савићем и Божидарем Жегарцем су присуствовали обележавању и полагали венац на Споменик ослободиоцима и свим жртвама.