Реконструисани Споменик српским и руским херојима из Првог светског рата поново краси Калемегдан!
Српско руски центар “Мајак” на позив Амбасаде Руске Федерације присуствовао је овом значајном догађају за наше братске народе у саставу директор Владимир Пребирачевић и специјални саветник пуковник Сретен Егерић.
Дух Русије током јучерашњег поподнева још једном је испунио центар Београда, а свечани догађај уприличен на Калемеграну поводом откривања реконструисаног Споменика српским и руским херојима погинулим у одбрани Београда током Првог светског рата, још једном је подсетио на важност српско-руског јединства. “Заједничка култура нас уједињује”, поручио је aмбасадор Русије у Београду господин Александар Боцан-Харченко. Овом приликм отворена је и изложба посвећена Санкт Петербургу.
Емотивна свечаност која је још једном показала снагу руско-српског пријатељства одржана је у среду, 30. августа 2023. године у самом срцу Београда, на Калемегданској тврђави. Манифестацији поводом отварања реконструисаног Споменика српским и руским херојима погинулим у одбрани Београда током Првог светског рата присуствовали су aмбасадор Руске Федерације у Републици Србији господин Александар Боцан-Харченко, делегација на челу са замеником председника Одбора за развој туризма Санкт Петербурга госпођом Наном Гвичија, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, чланови “Свесрпских козака”, као и бројни поштоваоци руске и српске историје и културе.
МајакТим