Изложба Гаврило Принцип и Млада Босна

Изложба фотографија Гаврило Принцип и Млада Босна одржана је 28.06.2023 године у склопу активности обележавања једног од најзначајних српских празника а то је Видовдан. Биљана Чутурило специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак” посетила је ову значајну изложбу са члановима центра.

Ово је, колико је нама познато,  први покушај да се на једном месту представи свеобухватно фотографско сведочанство повезано са Гаврилом Принципом и Сарајевским атентатом. Ова изложба не представља само архивистички подухват, већ анализом свих сачуваних фотографија чинимо покушај да понудимо одговоре на неколико питања: у којим околностима су настајале фотографије? како су настајале и зарад каквих потреба? шта нам говори изузетна потреба да се „види” Принцип? да ли фотографије допуњавају или оповргавају постојећа знања настала на основу писаних извора?

Свечано отварање изложбе било је 28. јун у19 часова. Поздравна реч припада Миодрагу Кузмановићу (испред удружења ратних добровољаца 1912–1918 њиховив потомака и поштовалаца – „Обилић 1912–1918”).

У пограму су учествовали: Милош Војиновић, Милош Ковић и Зоран Колунџија.

У тренутку када je Гаврилo Принцип повукао обарач, Млада Босна је заувек напустила анонимност.  Група босанско херцеговачких анти-хабзбуршки расположених ђака и студената постала је објекат знатижеље о којем су, услед несагледивих последица њиховог чина, многи желели да знају све што се знати може.  Догађаји из Сарајева незаобилазни су састојак сваке историје Балкана, Европе и света у 20. веку. Поред тога, фотографије повезане са атентатом – било да се ради о фотографијама атентатора или онима насталим тог судбоносног дана – стекле су снажно место у историјској свести. Проласком времена oне не губе на значају. Штавише, изгледа као да постају важније.

МајакТим