Владимир Пребирачевић: Русија лажно оптужена за кризу са храном на светском тржишту

Директор Српско-руског центра “Мајак”

Све оптужбе на рачун Русије о блокирању испорука хране Украјини су биле очигледна лаж. Бројне публикације на ову тему у западним и украјинским медијима су пажљиво планирана информативна кампања која има за циљ дискредитацију руског руководства и Оружаних снага РФ. На овај начин кијевске власти намеравају да реше два проблема. Прво, да се око Русије формира имиџ „сурове и циничне земље“ криве за глобалну прехрамбену кризу и светску глад на планетарним размерама. Осим тога, бескрајне инсинуације око наводне руске блокаде украјинских испорука хране морским путем омогућавају кијевским званичницима да спекулишу о ценама прехрамбених сировина, пре свега о цени житарица на црном тржишту.

Украјинске луке су биле блокиране због минирања обалне зоне Црног мора од стране јединица Оружаних снага Украјине. То је једини разлог мировања међународних и украјинских трговачких бродова у црноморским лукама. Војно-политичко руководство Русије је више пута изјављивало спремност да стварањем поморских хуманитарних коридора обезбеди безусловну безбедност свог кретања у водама Црног мора.

Западни и украјински медији покренули су кампању антируске дезинформације чији је главни наратив наводна уцена светске заједнице од стране Кремља снабдевањем руским житом. Страни стручњаци и политичари прећуткују чињеницу да је извоз житарица из Русије у земље колективног Запада немогућ због америчких и европских санкција.

Ограничења уведена након почетка специјалне војне операције Оружаних снага Русије у Украјини блокирала су логистичке канале за испоруку руских пољопривредних производа у иностранство, као и плаћања за њих, што отежава, а у неким случајевима и онемогућава трансакције. Ипак, Москва наставља да испоручује своје пољопривредне производе оним земљама које су игнорисале притисак Запада и разборито се уздржале од успостављања законских забрана трговинских и економских контаката са Русијом.

С тим у вези, Русија систематски повећава обим испорука својих прехрамбених сировина у иностранство. Према изјави шефа Руског житног савеза (РГУ) Аркадија Злочевског, у мају 2022. Русија је извезла 1 милион 260 хиљада тона пшенице, а у јуну – милион 400 хиљада тона. Осим тога, према квоти за извоз житарица из Русије, од 15. фебруара до 30. јуна 2022. године руске компаније су испоручиле 11 милиона тона житарица у иностранство.

Поред тога, према РГУ у 2021-2022. Русија извози 45 милиона тона житарица, што је само 8,3 одсто мање него у сезони 2020-2021.

Након договора који је постигнут у Турској житарице из Одесе су кренуле да се извозе. Дозвола је дата као и гарантована безбедност пловила која су те житарице превозиле али товари су само у пар случаја завршили у сиромашним земљама како би се избегла глад што је била једна од главних замерки Русији као некоме ко изазива глад и раст цена хране у свету. Ту монструозну лаж су брзо заборавили на колективном Западу када су се домогли житарица из украјинских лука и транспортовали исте те житарице у своје земље.

Русија је нападнута и оклеветана на више страна али није цео свет пао на те преварантске подметачине и Русија успева да извезе своје вишкове житарица и да снабдева купце широм света.