Владимир Пребирачевић: Српско-руски центар Мајак почиње деловање у Републици Српској

Српска православна црква је у суботу прославила Ваведење пресвете Богородице, један од највећих празника посвећених Богородици. Ваведење пресвете Богородице је и дан када је пре пет година стигла чудотворна икона из Хиландара у манастир Осовицу.

Баш на тај празник били смо у Републици Српској у Манастиру Осовица на позив нашег брата и пријатеља оца Теофила игумана манастира Осовица. Овај дан ми у Српско-руском центру “Мајак” означавамо као почетак рада и деловања наше организације на територији Републике Српске. Целодневни боравак у манастиру Осовица међу браћом и пријатељима оставио је одличан утисак на нас. Прелеп манастир  је васкрсао после више од три века на светом месту где су још Немањићи манастир подигли у славу Бога. Икона Богородице Тројеручице краси овај манастир и свакодневно благосиља вернике који у великом броју посећују манастир Осовица.

Игуман Теофил велико посао обнове овог светог манастира приводи крају на радост свих срба а посебно верника из овог краја Републике Српске који веома цене и поштују игумана Теофила али и светињу која је на радост свих нас васкрсла и која ће у наредним вековима бити центар православља у овом делу српских земаља. Српско-руски центар ће своје деловање почети баш из овог краја како би  наши национални интереси увек били у фокусу српског народа и како би национална свест била на максималном нивоу а чији скромни допринос дајемо сваким даном.

Ваведење или како га још зову Света Пречиста или Женска Богородицаје обележено црвеним словом у православном календару. Спада међу 12 највећих хришћанских празника.

Слави се као успомена на дан када је Богородица први пут уведена у храм Божији у пратњи својих родитеља Јоакима и Ане