Српско-руски центар “Мајак” на обележавању 150 година Призренске богословије

Косовскометохијски одбор Матице српске организовао је прославу  150 година од оснивања Призренске богословије у  Матици српској а делегација Српско-руског центра “Мајак” је присуствовала овом догађају.

Програм је почео „Химном Призренске богословијеˮ извели су: Душан Ковачевић, Марко Стриковић, Михајло Јовановић и Никола Радосављевић, некадашњи ученици Призренске богословије а данас студенти Богословског факултета у Београду. Након тога др Исидора Поповић надахнуто је рецитовала песму Алексе Шантића „Призрене, стариˮ. Скуп је поздравио председник Матице српске проф др. Драган Станић. О различитим периодима 150-огодишњег постојања и трајања Богословије говорили су др Александра Новаков, и то о османском периоду, и протојереј Дејан Крстић, професор Призренске богословије у Нишу, о периоду након пресељења Богословије у Ниш 1999. године.

На крају програма група Београдски синдикат извела је песму “Догодине у Призрену” пред пуном салом Матице српске.

У склопу програма посетиоци су имали прилику да погледају и ретоспективну изложбу „Јесен у Призрену, 2015–2021“ која је постављена у фоајеу Матице српске. Наиме, манастир Светих архангела код Призрена већ седам година окупља сликаре на Колонији „Јесен у Призрену“, коју организује Дом културе „Грачаницаˮ. Ликовна колонија у Призрену креативно је стваралачки одговор на разарање које се догодило 17. марта 2004. године. Суштина окупљања у Призрену је дубоко лични подстицај уметницима, ангажованост у сведочењу савременог тренутка и подршка угроженом културном благу овог града и простора Косова и Метохије.

Догађају су присуствовали свештеници Епархије бачке, расељени Призренци из Београда, Бањалуке, Ниша, као и делегација Српско-руског центра “Мајак” директор Владимир Пребирачевић са специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић и истакнутим члановима Вукашином Дромљаком и Несторовић Ђорђем.