ВЛАДИМИР ПРЕБИРАЧЕВИЋ: РУСИЈА ПРУЖА СНАЖНУ ПОДРШКУ СРБИЈИ

пише Владимир Пребирачевић

директор Српско-руског центра “Мајак”

Обележавање годишњице од оснивања Покрета несврстаних у Београду пред мноштвом дипломата, председника и премијера више од 100 држава света била је сјајна прилика да се са многим државницима размене искуства али и политичке идеје.

Тренутно стање у свету може у неку руку да се упореди са периодом када је стваран Покрет несврстаних јер су се тада земље почеле ослобађати колонијалних стега и вапиле су за слободом и самосталним управљањем над својим земљама и народима и ресурсима у складу са локалним културолошким и националним интересима.

Данас је можда поново тај процес на почетку али сада за слободу и независност се боре многе земље на први поглед самостане и слободне. Неоколонијализам је потпуно покрио тековине ослобађања од стега колонијалних сила од пре 60 и кусур година. Већина ових земаља су и даље под управом мање видљиве руке која и даље хладнокрвно и бескрупулозно диктира и управља процесима у наизглед бившим колонијама. Ретке земље су успеле да се издигну изнад такве ситуације уназад више од пола века и да колико толико самостално доносе своје одлуке.

Наша земља која има једно веома важно нерешено питање је питање граница у којима живи српски народ и зашто су све друге новонастале границе непроменљиве а само су границе у којима живе Срби променљиве али увек на штету српског народа и државе.

Питање Космета је једно од актуелних питања и као што смо чули, на брионским дружењима европске елите, неће бити скорог проширења европске уније али да ми ипак морамо да се одрекнемо сад Космета да би се једном можда учланили у неко удружење држава коју је скоро Велика Британија напустила а зове се европска унија. Ми да се одрекнемо колевке српства и наше Српске Православне Цркве за рад неког чланства у том неискреном удружењу продаваца магле а видимо како ствари ту стоје да пола држава озбиљно мења своју политику за рад заштите својих националних интереса супротно основним принципима уније у коју су у неком моменту ушли заслепљени богатством и лажним сјајем које се временом показало као доста бледа прича.

Говор руског министра спољних послова господина Лаврова је био права порука и поука али и опоменаса скупа Покрета несврстаних а то је да се овај развијенији део света мора држати основних принципа које одређују модерни свет а то је да се морају поштовати одлуке Уједињених нација и да је на снази резолуција 1244 која гарантује суверенитет над Косметом и да без Русије неће моћи да се доносе решења како су неки бахати политичари са запада мислили да могу а на штету Србије. Ми на том путу морамо да поставимо нове циљеве и да се не задовољавамо ситним уступцима и шареним лажама око европске уније него да снажно и предано радимо на развоју економије и да максимално јачамо своју војску али да се и не заваравамо да ће нам они који су нудили Европску унију на длану само да срушимо Милошевића, па само да се све приватизује па само да се све либерализује, па само да завршимо сарадњу са Хашким трибуналом на нашу штету наравно, па само да признамо Космет. Ми Срби морамо да будемо свесни да ту нигде нема тачке него само зарез и да ће вечно да се постављају услови све док не нестанемо као народ а успешно нас разграђују већ више од једног века. Геноциди, политички инжењеринзи, ратови, санкције, верски инжењеринзи само су инструменти у нашем уништавању а још и траже од нас да им у томе сами помогнремо да им процес траје што брже и лакше. Зато порука Руског амбасадора представља  светло у тами која нас окружује али и пут до избављења из ове наизглед безизлазне ситуације. Време ради за Српски свет али само ако смо паметни да на процесе одговарамо на прави и мудар начин.