Српско-руски центар Мајак отворио испоставу у Нишу

 

У Нишу на Чегру испред спомен комплекса подигнутог у част и сећање славном српском јунаку Стевану Синђелићу и свим Ресавцима који су изгинули у борби за слободу српског народа од Турака симболично смо приступили оснивању испоставе Српско-руског центра Мајак у Нишу.

У Нишу највећем граду на југу Србије поставили смо Горана Стевановића  за шефа испоставе Ниш како би се наше идеје и деловање ширило на југу Србије не смањеним интезитетом. У нишком крају тренутно има двадесетак чланова што је и минимум за оснивање испоставе и за даљи координисани рад на заштити српских интереса као и на подизању нивоа сарадње са нашом руском браћом на свим нивоима. Неговање културе сећања као једана од основних активности је веома важна за чување наше националне свести и за појачавање степена патриотизма.

Тог дана смо у Горњем Адровцу обележили 145 година од погибије Николаја Рајевског а у поподневним часовима смо оснивањем испоставе Српско-руског центра Мајак за Ниш и југ Србије на Чегру, баш на симболичном месту за српски народ који је сву славу стекао борећи се за слободу. Тако и то симболично место Чегар треба да да нови ветар у једра слободног изражавања патриотских снага у нашем друштву које се спроводе кроз нашу организацију а на добробит нашег народа и државе али и на неговање што чвршћих веза које имамо већ вековима са нашом руском браћом.

Делегација Српско-руског центра Мајак у саставу директор Владимир Пребирачевић са специјалним саветницима Миодрагом Миликићем и Банетом Мартиновићем уз подршку Селомира Марковића Селета чувара и кустоса спомен комплекса Чегар изабрали смо Горана Стевановића на место шефа испоставе Српско-руског центра Мајак за Ниш и југ Србије.

 

Мајак тим