Српско-руски центар “Мајак” обележио Дан сећања и туге у Сомбору – дан када су нацисти напали СССР

 

Наш члан из Сомбора Немања Савић је одао почаст борцима Црвене армије на Гробљу војника Црвене армије које се се налази у продужетку партизанског гробља, ограђено је бетонском оградом, са централним пирамедалним спомеником и гробовима означеним малим пирамидама са именима војника. У гробљу је сахрањено 153 војника, од којих је шест непознатих. У гробљу је накнадно сахрањено и девет официра који су пренети из Жупанијског парка.

Гробље црвеноармејаца је реновирано 2006. године, а финансирала га је Амбасада Русије у Београду

Данас 22.06.2021 на Дан сећања и туге – на дан када су нацисти напали СССР у другом светском рату делегација Српско-руског центра “Мајак” у саставу: директор Владимир Пребирачевић са специјалним саветницима Банетом Мартиновићем, Миодрагом Миликићем, и Дејаном Самарџићем  и Првим саветником и аташеом за културу Амбасаде Русије Александром Конанихином обишли су споменик погинулог борца Црвене армије у операцијама ослобађања Србије од нациста.  Заједно су одали су пошту и положили цвеће на спомен обележје страдања црвеноармејца Бориса Михајловића Короткова као што су и некада у другом светском рату заједно наши војници ослобађали нашу земљу од окупатора. У спомен на жртве антифашистичке борбе чула се по ко зна који пут руска реч „Нико није заборављен, ништа није заборављено”.

Представници Српско-руског центра “Мајак” су овај важан датум обележили и у следећим градовима полагањем цвећа на спомен обележја војницима Црвене Армије: Сремска Митровица, Врбас, Нови Сад, Сомбор, Топола, Инђија, Беч (Аустрија), Србобран.

Наши чланови Срђан Срећковић, Александар Андровић и Андрија Андровић у Тополи су се посебно исказали зато што је споменик војнику Црвене Армије требало прво очистити и уредити обзиром да је био зарастао до те мере да се није ни видело где се налази иако је поред прометног пута. Али и свим другим нашим члановима који су по тропској температури указали поштовање херојским подвизима.

Нашем члану из Беча Весни Њежић посебна захвалност за данашње указивање поштовања код једног од најлепших споменика подигнутог у част погинулих бораца Црвене армије.

Живела Русија ! Живела Србија!

Директор Српско-руског центра “Мајак”

Владимир Пребирачевић