Српско-руски центар “Мајак” обележио Дан сећања и туге у Бечу – дан када су нацисти напали СССР

Нашем члану из Беча Весни Њежић посебна захвалност за данашње указивање поштовања код једног од најлепших споменика подигнутог у част погинулих бораца Црвене армије.

Споменик совјетским војницима погинулима за ослобођење Аустрије од фашизма, познат и под именом Споменик херојима Црвене армије, подигнут је на Тргу Шварценберг у Бечу 19. августа 1945. године. Овај споменик чува успомену на 17.000 совјетских војника који су погинули у борбама за ослобођење Беча у априлу 1945. године.

У саставу споменика налази се полукружни славолук испред којег се уздиже обелиск на чијем је врху фигура совјетског војника. Војник има кацигу и штит од злата, на којем се налази грб Совјетског Савеза, у десној руци држи совјетску заставу, а на прсима му се налази машински пиштољ Шпагин ППш-41.

У подножју споменика, на црвеном граниту, исписана је златним словима захвала маршала Стаљина војницима Трећег украјинског фронта који су учествовали у борбама за ослобођење Беча. Испред споменика стоји камена плоча са посветом погинулим совјетским војницима, чији текст почиње са речима: „Споменик војницима совјетске Црвене армије, који су пали у ослобођењу Аустрије од фашизма…“.

Руски председник Владимир Путин је приликом посете Аустрији 2007. године положио венац пред споменик.

Данас 22.06.2021 на Дан сећања и туге – на дан када су нацисти напали СССР у другом светском рату делегација Српско-руског центра “Мајак” у саставу: директор Владимир Пребирачевић са специјалним саветницима Банетом Мартиновићем, Миодрагом Миликићем, и Дејаном Самарџићем  и Првим саветником и аташеом за културу Амбасаде Русије Александром Конанихином обишли су споменик погинулог борца Црвене армије у операцијама ослобађања Србије од нациста.  Заједно су одали су пошту и положили цвеће на спомен обележје страдања црвеноармејца Бориса Михајловића Короткова као што су и некада у другом светском рату заједно наши војници ослобађали нашу земљу од окупатора. У спомен на жртве антифашистичке борбе чула се по ко зна који пут руска реч „Нико није заборављен, ништа није заборављено”.

Представници Српско-руског центра “Мајак” су овај важан датум обележили и у следећим градовима полагањем цвећа на спомен обележја војницима Црвене Армије: Сремска Митровица, Врбас, Нови Сад, Сомбор, Топола, Инђија, Беч (Аустрија), Србобран.

Наши чланови Срђан Срећковић, Александар Андровић и Андрија Андровић у Тополи су се посебно исказали зато што је споменик војнику Црвене Армије требало прво очистити и уредити обзиром да је био зарастао до те мере да се није ни видело где се налази иако је поред прометног пута. Али и свим другим нашим члановима који су по тропској температури указали поштовање херојским подвизима.

 

Живела Русија ! Живела Србија!

Директор Српско-руског центра “Мајак”

Владимир Пребирачевић