У Српско-Руском центру Мајак почео бесплатан курс руског језика

Владимир Пребирачевић директор Српско-Руског центра “Мајак” наглашава да је у организацији Српско-Руског центра “Мајак”  у Новом Саду успешно почео бесплатан курс руског језика за  одрасле. Две групе полазника за викенд су имале прилику да похађају почетни курс руског језика.

Руски језик је званични језик Русије, Белорусије, Казахстана и Киргистана. Осим Русије, користи се у земљама које су раније биле у саставу СССР, те исто тако и на подручјима компактног становиштва емиграната из земаља бившег СССР, као што су Израел, Немачка, Канада, Сједињене Америчке Државе, итд. — као матерњи језик дела становништва и као језик међународне комуникације.

Према подацима Кембриџове енциклопедије језика, руски као први или други језик говори преко 455 милиона људи. Према подацима часописа „Language Monthly“ (№ 3 за 1997), око 285 милиона људи у свету говори руски језик, што га чини 4. језиком по распрострањености. Од ових, око 160 милиона га зове матерњим (што га чини у том погледу 7. у свету). Руски језик је један од 6 званичних језика УН. Године 1999. проглашен је за четврти најутицајнији језик на свету.

Жеља Српско-Руског центра “Мајак” , како истиче директор Владимир Пребирачевић, је да руски језик приближимо како младим људима тако и одраслима од којих су неки у прошлим временима учили руски у школама.

Српско-Руски центар “Мајак” самостално покрива све трошкове организације, извођења и пратећих материјала тако да је курс руског за полазнике потпуно бесплатан. Директор центра Владимир Пребирачевић је изразио велико задовољство одзивом суграђана и потрудиће се да се обезбеди још средстава како би још више група за руски језик могло да се оформи. Настава се одржава у самом центру града у прелепим просторијама Српско-Руског центра “Мајак” на Булевару Михајла Пупина 6 у Новом Саду.