ВЛАДИМИР ПРЕБИРАЧЕВИЋ : ПОКУШАЈ ИЗАЗИВАЊА СУКОБА У ЦРНОЈ ГОРИ НЕЋЕ ПРОЋИ

Пише Владимир Пребирачевић

директор Српско-Руског центра “Мајак”

Нова Влада у Црној Гори је почела са радом али сваки њен корак је под озбиљном опстукцијом кадрова бивше власти што је било и за очекивати. Приче о томе да неће бити реваншизма и да је на делу само промена система није дала резултата да олакша приступ институцијама и дугогодина држаним позицијама тако рећи феудима бивше власти у Црној Гори.

Јасно је и са скупова који се организују против садашње власти а који смо имали прилику да видимо испред Скупштине Црне Горе када је био на дневном реду Закон о слободи вероисповести. Тај закон је био први и последњи ексер у ковчег ДПС-а. Не мире се самозване комите са тим да више не одлучују и да узурпирање свега што је српско али самим тим и црногорско више није могуће.

Народ је одбранио Српску Православну Цркву а Српска Православна Црква је вратила народу веру и наду у боље сутра и указала светлост након десетина година комунистичког мрака и власти која је променила сва идеолошка уверења али склоност ка експлоатацији и манипулацији сопствене земље и сопственог народа у сврху личног и надасве бахатог богаћења у стилу неких афричких држава, није и не би ни по коју цену променила.

Чврста и непоколебљива вера Митрополита Амфилохија са свим свештенством у Црној Гори па и шире довела је до нечег незамисливог до тада а то је да ДПС изгуби изборе и да почне да се руши као кула од карата.

Неколико закона је изгласано у новој скупштини како би се кренуло у што брже поправљање стања у земљи. Сведоци смо да су сви закони враћени од стране Председника на поновно разматрање и покушавање куповине времена како би пробали да изведу чудо или бар да подкупе некога јер другачије није могуће. Имали смо чак и изјаве бившег премијера које схватанмо да се да се против цркве мора борити свим средствима а неки не превише бистри симпатизери и ожалошћени гласачи ДПС-а чак су помињали и рат и сличне глупости склоне онима који су велике патриоте само када су под дејством алкохола али то је и разумљиво јер монтенегрински патриотизам се заснима на новцу и привилегијама а не на пореклу, традицији, историји, култури и свему живом и неживом у Црној Гори а из чега српство исијава.

Као што Матија Бећковић рече Шта ће Црногорцима Српске цркве и манастири кад су у њима осликани само Срби? Тако и ми постављамо питање широм региона шта ће и македонцима и шиптарима и монтенегринима и свима другима наше цркве и манастири и од када су они који су их палили и уништавали кроз ближу и даљу историју сада одједном постали православни верници који се клањају и моле Светом Сави и осталим српским свецима.

Сви наравно знамо шта је по среди и у тој ситуацији са отимањем цркава и манастира широм региона али и приликом покушаја у Црној Гори да доношењем закона о слободи вероисповести се створи неки правни оквир по ком би било могуће отети вредну имовину Српској Православној Цркви  и продавати је у приватним аранжманима и бескрупулозно се богатити на рачун свих а за рачун шачице оних који су сада најгласнији у претњама и злоби.

Прете и покушавају да сеју мржњу из разлога зато што су уплашени. Знају сви ловци да је рањена звер много опаснија од оне која није па тако и финансијски рањени и ускраћени за моћ одлучивања из врха ДПС-а  људима нуде сукоб као решење својих проблема  уместо да једноставно поднесу осзтавке и сачувају бар мало достојанства ако су га икад имали. Сви ДПС функционери би требало да моментално поднесу оставке и да дају сигнал да ће сарађивати и на тај начин спасу себе од веома могућег сценарија о кривичном гоњењу већине њих за злоупотребе и кршења закона некад за туђи рачун а своје привилегије, а некад и за свој рачун а некад и због чисте бахатости и зато што им се може. Или бар да им се сарадња уважи као олакшавајућа околност за мање казне. Уз обавезну лустрацију подразумева се.

Зато смене морају бити свеобухватне без обзира на причу да неће бити реваншизма. Сви морају отићи и своје способности показати кроз другачији ангажман и јасно ставити до знања свима да је Држава  јача од бахатих појединаца.

Изгубиће се још мало времена на процедуралне акробације али ће ипак правда, народ и вера победити у овом несрећном случају. А Црна гора ће бити вечна као и српство у нјени, темељима и н јеном бићу.